نورپردازی استاندارد کلاس های درسی و فضای آموزشی
نورپردازی استاندارد کلاس های درسی و فضای آموزشی
از بخش های مهم زندگی هر فرد آموزش و یادگیری است. که در طول زندگانی خود این امر در مقاطع مختلف و فضاهای گوناگون صورت می گیرد. به دلیل اینکه فضا و محیطی که در آن به امر آموزش و یادگیری مشغولیم تاثیر بسیاری در یادگیری دارد باید در طراحی و ساخت این فضاها معماران و برنامه ریزان کشوری توجه زیادی به کار بگیرند و نورپردازی کلاس های درسی و آموزشی را به خوبی انجام دهند.
نورپردازی کلاس های درسی
نور کلاس درس باید طوری تنظیم شود که افراد علاوه بر دید خوب بر روی میز خود بتوانند از فاصله معین تخته کلاس را نیز ببینند و نور سبب چشم زدگی و خیرگی آنها نشود. برای نورپردازی کلاس درس از نور طبیعی و مصنوعی استفاده می شود.
نور طبیعی
از جمله بهترین نورهای مورد استفاده نور طبیعی خورشید است، که از طریق پنجره ها تامین می شود.
نور مصنوعی
در صورت کم بودن نور تامین یا نبود نور طبیعی می توانیم از نور مصنوعی کمک بگیریم. منابع نور مصنوعی که به طور عمده مورد استفاه هستند، دو دستهاند. منابع نوری با رشته های ملتهب و لامپهای فلورسنت که هر یک از آنها از جهت نوع انتشار نور دارای ویژگی هایی هستند.
اغلب در فضاهای آموزشی ترکیبی از نور طبیعی و مصنوعی استفاده میشود،در استفاده از نور مصنوعی بهتر است از چراغهای فلورسنت استفاده کرد. تا حد امکان ردیف چراغ ها عمود بر تخته تدریس و ردیف نیمکت ها درنظر گرفته شود. تامین نور کافی و مناسب در مدارس موجب افزایش میل و رغبت به کار، دقت در عمل و سبب افزایش بازدهی می شود.
رنگ مناسب برای نورپردازی کلاس های درسی
در مراکز آموزشی بهتر است از رنگ نور سفید سرد بهره گرفته شود. استفاده از نورهای گرم باعث ایجاد خواب آلودگی افراد شده و رنگ نورهای سرد باعث خستگی اعصاب چشم می شود.
عوامل موثر بر روشنایی کلاس درس
عوامل بسیاری در نورپردازی کلاس موثر هستند که عبارتند از ابعاد پنجره های نورگیر، نوع تخته تدریس، رنگ کلاس و شفافیت وسایل موجود در کلاس. برای تامین دید عادی و مناسب باید اختلاف درخشندگی سطوح گوناگون در کلاس به درستی مورد کنترل قرار بگیرد.
نکات مهم در نورپردازی فضای آموزشی
میزان روشنایی در محیط باید یکنواخت باشد
تامین روشنایی مناسب برای فضاهای آموزشی ضروری می باشد. اما هیچگاه برای میزان متفاوت نور در این فضاها معیار خاصی تعریف نشده است. شاید برای خط تولید یک کارگاه، روشنایی یکنواخت منطقی به نظر برسد، ولی زمان این طرز فکر برای مدارس به پایان رسیده است. در این محیط بهترین روش، تامین روشنایی زیاد در مرکز اتاق می باشد. چراغ های آویزان از سقف میتواند بخشی از نور را به بالا و بخشی دیگر را به پایین بتاباند. این چراغها نور متعادل و یکدستی را از سقف بر محیط بازتاب میکنند که نور پایین بیشتر روی سطح کار تابیده شود. همچنین نور مستقیم روی تخته سیاه یا سفید از نظر بصری محیط یادگیری را پویاتر میکند.
در محیط آموزشی برای دریافت نور طبیعی از پنجره های مناسب استفاده شود
تعداد زیادی از آموزگاران قدیمی بر این باورند که پنجره محیط آموزشی، سبب سلب توجه دانشآموز از آموزگار می شود. آن ها کلاس هایی با پنجره در ارتفاع بالاتر، پنجره سقفی، پنجرههای پردهدار و یا کلاس های بدون پنجرهرا همچون دوره های گذشته را ترجیح میدهند. اما برای بسیاری از دانش آموزان چنین فضاهایی که با بیرون ارتباط بصری نداشته باشد نا خوشایند است و حس زندانی شدن را برایشان پدید میآورد. این موضوع سبب افزایش اضطراب شده فضای مدرسه را برای دانش آموز نگران کننده و غیرقابل تحمل میسازد. در چنین محیط هایی کودکان بیشتر به فکر گریز از مدرسه هستند تا یادگیری دروس.
بیشتر بدانید
- طراحی مناسب روشنایی سالن ورزشی
- نورپردازی فروشگاه و گالری
- نورپردازی محوطه باغ و ویلا
- نورپردازی محوطه و باغچه
- روشنایی و نورپردازی پارک ها و فضای سبز
- روشنایی و نورپردازی خیابان و نکاتی راجع به آن
- تکنیکهای نورپردازی کناف (نورمخفی)
- نورپردازی پله
- اصول نورپردازی هتل و نکاتی که باید به آن توجه شود
مشاوره تخصصی جهت طراحی مناسب روشنایی کلاس درسی و فضای آموزشی
فروشگاه تخصصی تجهیزات روشنایی ورنانور به صورت تمام وقت آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد. با ما در تماس باشید و از مشاوره های رایگان ورنانور حد اکثر استفاده رو ببرید.