ترانس مهتابی و نحوه عملکرد آن
ترانس مهتابی و نحوه عملکرد آن
چک الکتریکی یا ترانس مهتابی چیست؟
این سوال یکی از متداول ترین سوالات کاربران در مورد منبع روشنایی یا سیستمهای جریان ولتاژ برق می باشد. در اصطلاح رایج به چک الکتریکی، ترانس مهتابی گفته می شود.
در واقع میتوان گفت در صنعت الکترونیک، سیم پیچ هایی را که دارای هسته مغناطیسی میباشند ترانس مهتابی مینامند. مسلما از نام مهتابی مشخص است که این ترانس در داخل آن استفاده میشود.
سیم پیچها یا همان ترانس مخصوص موجب به راه افتادن جریان برق در مهتابی میشود. اما مهمترین خصوصیت بالاست مهتابی محدودیت جریان برق است. این کار موجب افزایش ولتاژ برق خواهد شد.
لامپی به نام لامپ استارتر در مهتابی قوس های الکتریکی ایجاد میکند که در نهایت موجب روشن شدن مهتابی به کمک ترانس مهتابی میشود.
در ادامه می توان گفت که این نوع قطعه نوعی سلف یا چوک دو کاره می باشد که یک عملکرد آن مقاومت در هنگام ولتاژهای بالا و دیگری ایجاد ولتاژی در جهت عکس ولتاژ در لحظه استارت است.
چگونه لامپ مهتابی از طریق ترانس مهتابی روشن می شود؟
در اینجا به نحوه روشن شدن لامپ مهتابی می پردازیم. اگر شما هم قبل از تولید پر مصرف و کم مصرف امروزی در گذشته لامپ های مهتابی بلند را در گوشه دیوار و یا سقف خود بکار برده اید از طل عمر بالا و میزان نوردهی بالای آن مطلع هستید.
لامپ های مهتابی بای روشن شدن اولیه چشمک هایی می زنند، این چشمک ها در واقع به ترانس مهتابی یا همان چوک بستگی دارد. لامپ مهتابی در لحظه ولتاژی بین هزار تا دو هزار ولت نیاز دارد تا روشن شود.
تامین این ولتاژ دقیقا وظیفه همان بالاست مهتابی یا چوک الکتریکی است. اگر یک لامپ ۲۲۰ ولت را در نظر بگیرید، تقسیم ولتاژ با تغییر شدت جریان الکتریکی در آن به این نحو است که حدود ۴۰ وات ولتاژ در دو سر لامپ های مصرف میشود و باقی این ولتاژ بر روی چوک یا مقاومت بالاست قرار گرفته می شود.
این تقسیم ولتاژ مربوط به ترانس مهتابی موجب نور دهی بالای مهتابی میشود. همچنین باعث میشود تا آنزهای لامپ مهتابی که در دو طرف لامپ قرار دارند از سوختن محافظت شوند.
هنگامی که مهتابی روشن شد، استارت از ترانس مهتابی خارج شده و دیگر امکان خاموش شدن لامپ وجود نخواهد داشت. زیرا جریان از مدار استارت خارج شده و از میان گازهای یونیزه عبور خواهد کرد. در نتیجه مهتابی روشن خواهد شد.
نام های رایج ترانس مهتابی چیست؟
اگر سوال بالاست مهتابی چیست در ذهن ها بسیار خطور میکند میتواند به دلیل نام های متفاوت این سیستم الکتریکی باشد. به عنوان جمع بندی نام ها و اصطلاحات رایج ترانس مهتابی را برایتان بیان می کنیم:
- ترانس مهتابی
- چک الکتریکی
- چوک الکتریکی
- مقاومت بالاست
- بالاست الکترونیکی
- سلف
مشخصات فنی ترانسهای مهتابی
بسیاری از سایت های معتبر در جداول سنجش عملکردی بالاست های مهتابی نام های رایج، نوع و کارایی و مشخصات فنی ترانس های مهتابی یا بالاست الکترونیکی را ذکر نموده اند.
بالاست های الکتریکی یا همان ترانسهای مهتابی دارای مشخصاتی از قبیل موارد زیر میباشند (مشخصات فنی بالاست مهتابی۲×۳۶) :
- ولتاژ وروری بالاست مهتابی :
ولتاژ ورودی بین ۱۹۰ الی ۲۴۰ ولت میباشد. این بدان معنا نیست که بالاست KMC در ولتاژهای دیگر مشکل دارد خیر اما بهتر شرایط برای کار بین این بازه است.
- هارمونیکهای مخرب بالاست مهتابی
هارمونیکهای مخرب موجود در بالاست KMC کمتر از ۱۰ درصد میباشد یعنی این بالاست کمتری آلودگی را در سیستم برق شهر دارد.
- ضریب قدرت بالاست مهتابی
ضریب قدرت >0.98
- مدت پیش گرمایش بالاست مهتابی
مدت پیش گرمایش بالاست مهتابی KMC برابر است با ۱/۵ ثانیه
- از بین بردن پدیده چشمک زدن
بالاست مهتابی KMC بدون چشمک لامپ فلورسنت شما روشن میکنم که این مسئله باعث افزایش طول عمر لامپ میشود.
- خاموش کردن لامپ خراب
لامپ خراب که در ترانسهای القائی با چشمک زدن همراه هستند .با استفاده با بالاست KMC با این پدیده روبرو نخواهند شد و لامپ کاملا خاموش خواهد شد.
- فرکانس عملکردی
بالاست مهتابی KMC در بین بازه فرکانسی ۴۰ تا ۷۰ کیلوهرتز روشن خواهد بود
- دامنه مجاز دما
بالاست مهتابی KMC در دمای بین منفی بیست الی مثبت ۷۰ عملکردی مناسب دارد.
- استروبوسکوپیک
بر طرف کردن پدیده استروبوسکوپیک
بیشتر بدانید
مشاوره رایگان ورنانور
متخصصین ما به صورت تمام وقت در حال پشتیبانی و پاسگویی به سوالات شما عزیزان هستند. با ما در تماس باشید.. ورنانور